On-premise servers

De voordelen van een eigen server en servervirtualisatie

Een on-premise server biedt tegenwoordig vele voordelen, ook ten opzichte van de cloud. Met een eigen server behoud je de volledige controle over alle data; Deze staat immers op jouw eigen hardware. Ook is een on-premise server als lange termijnoplossing vaak goedkoper, mede door de mogelijkheden van servervirtualisatie. Hierbij kunnen al jouw processen draaien op één en hetzelfde systeem. Maar hoe werkt dit precies, en wat zijn de voordelen? In dit artikel lees je er meer over.

Waarom servervirtualisatie?

Voorheen was een fysieke server altijd gekoppeld aan één bepaald proces. Op een computer kon namelijk slechts één besturingssysteem tegelijk worden gedraaid. Voor 5 verschillende processen waren hierdoor 5 servers nodig. Hierbij werd vaak maar een gedeelte van de capaciteit van de server gebruikt. Elk van deze servers heeft ruimte, koeling, stroom en onderhoud nodig. Geen efficiënte oplossing. Met steeds krachtiger wordende hardware kwam servervirtualisatie in beeld; dé manier om alle processen te draaien op één en hetzelfde systeem.  

Hoe werkt servervirtualisatie?

Bij virtualisatie wordt door middel van virtualisatiesoftware een extra laag gecreëerd tussen de software en de onderliggende hardware. In deze laag worden zogeheten virtuele machines (VM’s) gecreëerd. Deze VM’s gedragen zich net als een fysieke machine, maar hebben slechts een deel van de resources van één computer nodig. Zo is het mogelijk om meerdere besturingssystemen te draaien op één server die elke verantwoordelijk zijn voor een eigen proces. Hierdoor wordt de capacititeit van de hardware optimaal benut. Dit maakt de IT efficiënter en goedkoper.

Wat zijn de voordelen van servervirtualisatie?

1. Kostenbesparing
Met virtualisatie heb je minder hardware nodig en kun je de aanwezige hardware beter benutten en monitoren. Deze efficiëntiewinst zorgt voor lagere kosten in hardware, onderhoud, beheer en energiekosten.

2. Betrouwbaarheid
Met virtuele machines is het proces losgekoppeld van de fysieke hardware. Het proces kan hierdoor eenvoudig op meerdere servers tegelijk worden gedraaid of worden gemigreerd naar andere hardware. In het geval van problemen kan hierdoor snel worden geschakeld.  Ook in het geval van onderhoud of uitbreiding van de hardware hoeven de virtuele machines niet te worden gestoord. Dit zorgt voor een hogere uptime.

3. Toekomstbestendig
Een on-premise server wordt standaard geleverd met overcapaciteit. Wanneer in de loop van de tijd de capaciteit toch dreigt te worden bereikt kan de server eenvoudig worden uitgebreid met extra geheugen of zelfs een hele bladeserver, zonder dat de virtuele machines worden verstoord.

4. Veiligheid
Met de virtualisatiesoftware, van bijvoorbeeld VMware, kan eenvoudig een back-up worden gemaakt van jouw data. De software maakt hiervoor snapshots van de virtuele machines die draaien op jouw server. Bij problemen kan de back-up worden teruggezet, zo nodig met migratie naar andere hardware. Al deze virtuele machines en back-ups zijn helaas een doelwit voor hackers. Met de software, de zogeheten virtual desktop infrastructure of VDI, wordt de security van jouw virtuele machines centraal geregeld. Zo is beheer eenvoudiger en bespaar je op de kosten.

Meer weten over de mogelijkheden van servervirtualisatie?

De genoemde voordelen maken duidelijk dat virtualisatie een groot voordeel kan opleveren voor jouw organisatie. Het kan op verschillende manieren worden toegepast in de organisatie. Ben je nieuwsgierig naar onze maatwerkoplossingen? Neem contact op met onze ICT-experts! 
 

Een uniek idee of benieuwd naar de mogelijkheden?

Wij denken graag met u mee. Neem contact met ons op.